Odottajien iltateet Järjestämme kätilö Johanna Honkasen @midwifejohanna kanssa kaksi odottajien iltateet keskusteluiltaa helmikuussa. Paikkana ihana vegaaninen kahvila/joogastudio Oh My Goodness Kalliossa. Johanna on tunnettu suomen vesisynnytyslähettiläänä ja pitää myös toiminnallisia Liikuta lasta lantiossa -koulutuksia. Mielenkiintoiset illat siis tulossa! 7.2 klo 18-20 Mitä tulisi tietää synnytyksestä 20.2 klo 18-20 Kun synnytys jännittää tai jopa pelottaa Tapahtumat ovat ilmaisia, joten nähdään siellä! Toivomme ilmoittautumista ennakkoon osoitteeseen versojajuuret@gmail.com, jotta osaamme varautua ihmismäärään.
Sormiruokalua! Meidän vauva on muuttunut yllättäen tallaiseksi näppäräksi sormiruokailijaksi. Kätilön ja 3 lapsen sormiruokailijan kokemuksella vinkkaan, että ehdottomia varusteita ovat äidin rauhallinen ja maltillinen mieli,juuri imetetty tyytyväinen vauva, vedenpitävä joka puolelle yltävä essu suojaamaan vaatteita, imukuppi alusta ja aikaa sotkujen siivoamiseen. Rennolla mielellä kun suhtautuu niin tämä sormiruokailun seuraaminen on ihanaa puuhaa. Lapsi oikein nauttii ruuan tutkimisesta, maistelusta, haistelusta, ja imeskelystä. Kehittää siis aivan varmasti kaikkia aisteja! Helppoa on kun koko perhe syö samaa ruokaa, pienillä muunteluilla.
Kohti haaveita ja unelmia! Muutimme puolisoni kanssa nuorina ja huimina Joensuusta Helsinkiin opiskelemaan unelma-ammatteihimme, minä kätilöksi ja puolisoni täysin vastakkaiseen ammattiin (koodariksi). Siellä vierähti useampi vuosi opiskellessa, hurvitellessa ja töitä tehdessä. Muutimme sitten takaisin tänne Joensuuhun kotikonnuille perhettä perustamaan. Mielikuvissa oli lämpimät Joensuun kesät, lumiset talvet, iso omakotitalo, kasvihuone, kaksi autoa, vakityöpaikka seuraavat 50 vuotta ja hienosti käyttäytyvät lapset. Toisin kuitenkin kävi! Jäinkin aina kaipaamaan Helsingin merenrantoja, ratikoiden kolinaa, ihmisvilinää, kauppojen vihannesosastojen runsautta, kerrostalo elämää ja pientä huoletonta parveketta.
Nyt starttaa taas syksyn Aktiivinen synnytys ry:n keskutelu illat Joensuussa. Illat pidetään yhteistyössä Liekku ry:n kanssa. Olen itse vetämässä elokuun, lokakuun ja marraskuun iltoja. Syyskuun illan vetää Henna Pirhonen. Aksyn illat ovat vertaistuellisia keskuteluiltoja, joissa vaihdetaa omia kokemuksia, kuulumisia ja mietteitä. Aktiivinen synnytys ry Joensuun fb sivut löytyvät täältä. Minä ja Henna päivitellään fb sivuja tällä hetkellä. Lisää Aktiivinen synnytys ry:n toiminnasta löydät heidän omilta nettisivuilta aktiivinensynnyty.fi Mitä enemmän porukkaa niin sen mukavammat keskutelut.
Doulaus ja valmennus äitiyslomalla Tyttö tuli! Kolmas lapseni, ihana tuulispää tyttöni syntyi lempeästi kotiin heinäkuisen auringon lämmittäessä ja punaisten unikoiden kukkiessa. Kiitokset ihanalle miehelleni Ilkalle, kätilökolleegalleni Helenalle ja siskolleni Hannalle. Ja tietysti ihanille isommille mussukoilleni, jotka olivat myös mukana seuraamassa siskonsa syntymää. Olen nyt virallisesti äitiyslomalla päätyöstäni kätilönä. Jatkan kätilöhommia yrityksen kautta kuitenkin melkein normaaliin tapaan vauvantahtisesti :) Ryhmävalmennuksesta pidän ensi talven ajan taukoa ja keskityn nyt “äitiyslomalla” yksityisiin valmennuksiin. Helena ja Henna jatkavat ryhmävalmennuksien pitämästi normaaliin tapaan.
Äidin tehtävä on avautua. Vauvan tehtävä on kiertyä leuka rinnassa <3 Naisen lantion alue koostuu joustavasta luisesta lantiosta, lihaksista ja erilaisista siteistä ja kalvoista. Vauva syntyy äidin lantiosta kuten nappi menee napinlävestä. Evoluutio on hionut ihmisvauvan syntymän täydellisesti niin, että luisen lantion, sidekudosten ja lihasten eri osat ohjaavat vauvaa juuri oikeaan asentoon syntymää ajatellen. Lantion alueen lihaksiston ja siteiden ollessa tasapainossa vauvalla on paremmat edellytykset asettua pää alaspäin ja painaa leuka rintaan nuokkuryhtiin.
Äidin tehtävä on liikkua ja avautua. Vauvan tehtävä on aktiivisesti kiertyä leukarinnassa kohti maailmaa Pikkulantio muodostaa synnytyskanavan, joka alkaa yläaukeamasta, kulkee läpi lantionloukon ja päättyy ala-aukeamaan. Lonkkaluut liittyvät lantion edessä yhteen rustoilla ja nivelsiteillä, jota kutsutaan häpyliitokseksi. Selän puolelta lonkkaluut liittyvät ristiluuhun molemmin puolin si-nivelillä, joita tukevat monimutkaiset sidekudosrakenteet. Naisen luisen lantion synnytyskanava ei ole suora putki maahan päin, kuten herkästi voisi kuvitella. Synnytyskanava on lieriön muotoinen ja sen ylä- ja ala-aukeama ovat muodoltaan ja kooltaan erilaisia.