Kotisynnytys

Miksi valitsisit kotisynnytyksen?

Tutussa ympäristössä, läheisten ihmisten tukemana ja kannustamana synnyttäjän kohtua supistava, rakkaushormoni oksitosiini saa virrata vapaasti. Äidin rentoutuminen ja synnytykseen heittäytyminen auttavat synnyttäjää kuuntelemaan kehonsa viestejä ja toimimaan aktiivisesti vauvan syntymää edistävästi. Luottavaisessa ja turvallisessa ilmapiirissä stressihormoni adrenaliini ei ole häiritsemässä synnyttäjän kehoa. Rentoutuneena kehon oma hormonaalinen kivunlievitysjärjestelmä toimii optimaalisesti ja synnyttäjä saavuttaa oman synnytyskuplansa.

Useimmat naiset mieltävät oman kotinsa itselleen turvallisimmaksi ja miellyttävimmäksi paikaksi. Ja näin ollen, kotisynnytystä harkitsevat voivat kokea kotisynnytysympäristön tukevan fysiologista synnytystä ja aktiivista asennetta. Mahdollisuus luoda luottamuksellinen suhde omiin kätilöihin, itsemääräämisoikeuden toteutuminen ja ylimääräisten toimenpideiden välttäminen ovat myös yleisiä syitä valita koti synnytyspaikaksi. Joka tapauksessa kotisynnytykseen päätyminen on yleensä pitkän harkinnan ja valmistautumisen tulos ja koko perheen yhteinen päätös.

Monissa Euroopan maissa kotisynnytys on osa julkista terveydenhuoltoa. Kotisynnytys kasvattaa suosiotaan Suomessa ja vuodessa muutamat kymmenet naiset valitsevat kodin syntymäpaikaksi. Kotikätilöitä eli kotiloita on Suomessa noin 20. Maantieteelliseti kotilot sijoittuvat pääsääntöisesti melko suppealle alueelle Etelä- ja Länsi-Suomeen. Itä-Suomessa, Joensuun ja Kuopion seudulla, kotisynnytykset ovatkin olleet tähän asti harvinaisia koska kotisynnytyksiä hoitavan kätilön löytäminen on ollut haastavaa. Koska Suomessa kotisynnytys on vielä useimmille tuntematon asia, voi siihen liittyä vielä negatiivisia asenteita lähipiiristä tai terveydenhuollon ammattilaisten puolesta. Usein asenteet johtuvat paljon tiedonpuutteesta ja vääristä uskomuksista.

Kotisynnytysten turvallisuudesta äidille ja vauvalle on tehty useita tutkimuksia maissa, joissa kotisynnytys on osa julkista terveydenhuoltoa. Tutkimukset osoittavat, että matalanriskin uudelleen synnyttäjlle ja hänen vastasyntyneelleen kätilöavusteinen kotisynnytys on yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sairaalasynnytys. Suomessa laajoja tutkimuksia ei ole tehty, koska kotisynnytysmäärät ovat vielä liian pieniä tilastollisten erojen huomaamiseen. Kotisynnytyksiä hoitava kätilö Johanna Honkanen on kuitenkin kerännyt tilastoa Suomalaisilta kotikätilöiltä vuosilta 2013-2015. Tilastossa on 63 suunniteltua kätilöiden avustamaa kotisynnytystä, joista reilut ¾ ovat olleet uudelleen synnyttäjiä ja loput ensisynnyttäjiä. Honkasen tilastoissa ilmenee, että synnytyksen avautumisvaiheet, ponnistuvaiheet ja jälkeisvaiheet ovat olleet yleisesti sujuvia. Kotisynnytyksissä synnytyksen kulkuun puututaan todella vähän. Yleisin puuttuminen oli sisätutkimus ja sitäkään ei tehty 50% kotisynnytyksiä. Tilaston synnytyksistä 11% siirtyi sairaalaan synnytyksen aikana, uudelleen synnyttäjistä vain 5% siirtyi sairaalaan. Yksikään sairaalasiirroista ei ollut hätäsiirto. Yhtäkään vastasyntynyttä ei tarvinnut siirtää adaptaatio ongelmien tai muiden syiden takia. Honkasen tilaston tulokset tukevat maailmalla tehtyjen tutkimusten tuloksia.

Kannattaa myös käydä vilkaisemassa aktiivinen synnytys ry:n Kotisynnytysopas. Oppaasta löytyy kattavasti tietoa kotisynnytykseen valmistautumisesta, käytännöistä ja tutkimuksista.

Aktiivinen synnytys ry, kotisynnytysopas

Kotisynnytys - paketti

Kotisynnytyspakettissa saat 2 kätilöä, Elsan ja Helenan avustamaan synnytyksessäsi. Avustamme kotisynnytyksissä Joensuun seudulla, Pohjois-Karjalan keskussairaalan läheisyydessä ja Kuopion alueella, Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) läheisyydessä. Raskauden aikana ehdimme rauhassa tutustua ja valmistautua yhdessä synnytykseen ja vauva-aikaan. Synnytyksen toimimme perheen toiveiden mukaan ja arvioimme synnyttäjän ja syntyvän lapsen vointia, kuten sairaalassakin. Synnytyksen jälkeen viivymme perheen luona usean tunnin. Seuraamme synnyttäneen vointia, varmistamme vastasyntyneen hyvinvoinnin sekä ensi-imetyksen onnistumisen. Hoidamme vauvan seurannan päivittäisillä käynneillä lastenlääkärin tarkastukseen asti. Kuten tutkimuksetkin osoittavat, joskus voi käydä niin, että kotisynnytyssuunnitelma muuttuu raskauden tai synnytyksen aikana sairaalasynnytykseksi. Näissä tapauksissa Elsa jatkaa yhteistä matkaa perheen kanssa kätilödoulana tukien.

Tutkimustuloksiin vedoten kriteerimme kotisynnytyksessä avustamiseen ovat:

 • Olet perusterve uudelleensynnyttäjä
 • Et tupakoi ja omaat terveelliset elintavat
 • Raskaus on sujunut normaalisti, samoin kuin edelliset synnytykset
 • Odotat yhtä vauvaa
 • Synnytyksen käynnistyessä vauva on pää alaspäin
 • Synnytys käynnistyy raskausviikoilla 38-41+6
 • Sairaalaan on kotoa n. 30 min matka
 • Synnytyksessä on kätilöiden lisäksi puoliso tai tukihenkilö, joka kotona myös synnytyksen jälkeen
 • Kotikätilöinä kuuntelemme ja kunnioitamme synnyttäjän ja perheen toiveita, luotamme synnyttäjän kehoon ja tuemme aktiiviseen synnytyksen. Kotisynnytyksessä meidän kätilöiden toimintaa ohjaavat lait ja eettiset periaatteet kuten kaikkien muidenkin ammattilaisten.
 • Erityisesti kotisynnytyksissä meille korostuvia arvoja ovat turvallisuus, vastuullisuus ja itsemääräämisoikeus. Jokainen synnytys on ainutlaatuinen ja synnyttäjä itse tietää parhaiten mitä juuri hän tarvitsee ja haluaa, mikä tuo juuri hänelle ja hänen perheelleen turvaa.

Tarjoamamme kotisynnytyspaketti sisältää:

 • Kaksi tuttua ja läheistä kätilöä
 • Tutustumiskäynnin 60 min
 • Kolme tapaamista (á 2h) ennen synnytystä. Yhdellä tapaamiskerralla pidetään yksilöllinen synnytysvalmennus.
 • Synnytyskuplaan -vuokrasetti
 • Synnytyksen päivystäminen raskausviikoilla 38-42
 • Kätilöiden tavoitettavuus puhelimitse ja whatsapilla päivystysaikana
 • Synnytyksessä avustaminen kotona (kaksi kätilöä)
 • Synnytyksessä tarvittavat välineet
 • La Bassine amme
 • Ilmoituksen syntymästä sairaalaan, jonne myös tarvittavien lapsen verinäytteiden toimitus sekä samalla lastenlääkärin tarkastuksen sopiminen
 • Vastasyntyneen seuranta käynnit kotona lastenlääkärin tarkastukseen asti
 • Synnytyskeskustelu muutaman viikon kuluttua synnytyksestä

Koko paketin hinta 2300 euroa. Tutustumiskäynti 60€ maksetaan käynnin yhteydessä. Kokonaissumma maksetaan erillisen sopimuksen mukaan erissä ennen synnytystä. Ensimmäisen tutustumikäynnin hinta hyvitetään loppupaketin hinnasta, jos päädytte ottamaan meidät Helenan kanssa synnytystiimiisi. Pakettiin voi ostaa halutessanne lisäpalveluja -10% alennuksella. Hinta sisältää matkat 10km säteellä Joensuun keskustasta. Kilometrikorvaus 0,42e ja sopimuksen mukaan pidemmiltä matkoilta.

Lähetä sähköpostia tai soita varataksesi aikaa!