Masuvauvaan tutustuminen vatsan päältä

Missä vauvan pää on, entä peppu? Tuntuuko kiinteä selkä missä päin vatsaa? Minne tunnet kantapäiden potkut? Entäs minne ihanuus kutittelee sormillaan?

Raskauden loppuvaiheessa odottajat tietävät vauvansa asennosta yleensä enemmän mitä tulevat edes ajatelleeksi. Joten rohkeasti vain kokeilemaan ja kuullostelemaan vauvan liikkeitä, potkuja ja käsien heiluttelua. Vauvan kartoituksen ideana on vauvan potkujen, käsien heiluttelun ja pyllyn pyörittelyn pohjalta piirtää raskausvatsan päälle kartta vauvan asennosta. Vauvan kartoitusta voi tehdä ihan muuten vaan perheen iloksi, havainnollistamaan vauvaa isommille sisaruksille ja auttamaan tutustumaan konkreettisesti uuteen maha-asukkiin. Ja saahan siitä myös ihania kuvia muistoksi :)

Toinen hyvä syy kartoittaa vauvaa on selvittää vauvan asento ja tarjonta. Spinning babies:n perustaja Gail Tully (www.spinningbabies.com) pitää Belly mapping® työpajoja ympäri maailmaa. Aiheesta löytyy myös ohjekirjoja ja ilmaisia ladattavia materiaaleja.

bellymapping Kuvassa olen minä ja miun ihana tyttöni. Kuvan vatsan päälle taiteli ystäväni Krista miun mother blessing juhlissa. Tyttö köllötteli pitkään selkä oikealle puolelle. Sitten aloin kiinnittämään huomiota tietoisesti siihen, että istuin, köllöttelin ja nukuin usein niin, että painovoima veti lasta enemmän oikealle puolelle. Siitä hän sitten käänsi selkänsä kun kiinnitin asentoihin ja lantion tasapainoon huomiota. Eli käytännössä köllöttelin sohvalla enemmän vasemmalla kyljellä ja istuin lattialla symmetrisessä asennossa, enkä oikealla lonkalla kenottaen.

Se miksi vauvan asennolla on merkitystä on, että se vaikuttaa vauvan laskeutumiseen lantiossa ja sitä kautta synnytyksen kestoon. Vauvalle optimaalisin asento sujahtaa helpoiten lantioon on synnytyksen käynnistyttyä olla kiinnittyneenä selkä äidin vasemmalle kyljelle. Vauvan keho on tuolloin joko suoraan sivuttain äidin kehoon verrattuna tai sitten selkä hieman eteenpäin ja kädet sekä jalat hieman taakse päin. Vauvan “sujahtaessa helposti” lantioon helpottaa se tietysti myös synnytyskipuja ja tuntemuksia. Vauvan selän ollessa äidin oikeaan kylkeen päin tai vauvan vatsan ollessa äidin vatsaa päin on hieman todennäköisempää, että vauva kääntyy avonaiseen tarjontaan. Monet äidin oikealla kyljellä köllöttävät ja vatsat vastakkain olevat vauvat kuitenkin myös kääntävät selkänsä supistusten avittamana äidin vasemmalle kyljelle synnytyksen käynnistyttyä ja siitä sitten alkavat laskeutua leuka rinnassa lantioon syntyäkseen.

Olen aiemmin kirjoittanut blogitekstin vauvan asennosta ja tarjonnasta. Kannattaa siis käydä myös se lukemassa! Jos huomaat vauvasi viihtyvän jossakin muussa asennossa kuin siinä optimaalisimmassa, niin ei kannata huolestua. Lantion alueen pehmeät kudokset (kohtua ympäröivät ja tukevat sidekudokset ja lihakset) ohjaavat vauvan asentoa ja asettumista lantion yläaukemaan. Panostamalla siis lantion alueen tasapainoittamiseen, rentouttamiseen ja vahvistamiseen voit auttaa vauvaa pääsemään parempaan asentoon ja sitä kautta helpottaa synnytystä. Lantion alueen tasapainotuksesta löydät kirjoittamani blogitekstin täältä.

Monia varmasti huvittaa tuo käyttämäni vauvan laskeutumista kuvaava verbi. Ei nyt ehkä ihan ensimmäisenä synnytyksestä tule mieleen, että sieltä se vauva sitten vain sujahti maailmaan. Mielestäni se kuitenkin hienosti kuvastaa sitä, että vauva ja synnyttäjän lantio ovat kuin avain ja öljytty lukko. Jos kaikki on kohdallaan ja avain juuri oikeassa asennossa niin lukko aukeaa. Erona vain on se, että vauva sekä lantio joustavat ja liikkuvat toisin kuin lukko ja avain. Vauva on aktiivinen ja refleksejään apuna käyttäen suunnistaa ulos lantiosta. Myös synnyttäjä on aktiivinen ja tekee liikkuessaan lisää tilaa lantion eri aukeamiin.

Youtubesta löytyi vielä tällainen pikainen demonstraatio aiheesta englanniksi.